Óvodás leszek én

Szeptember elsején véget ér a nyári szünet. A nagyobb gyerekek újra iskolapadba ülnek, a kisebbek óvódba mennek, az egészen picik pedig elkezdik/folytatják a bölcsődét.

Ha szeptemberre gondolok, mindig a saját tanévkezdéseim jutnak először eszembe. Bevillan egy emlék, ahogy sétálok az évnyitóra, bele-bele rúgok a már lehullott gesztenyékbe. A kezdetek kezdete óta, amióta közösségbe kerültem 3 évesen, szerettem annak részese lenni. Szerettem az óvónéniket, majd iskolába kerülvén a tanítóimat.

Ez a szeptember viszont más lesz számomra, innentől kezdve már a kisfiam tanévkezdései lesznek azok, amik az első őszi hónapról eszembe jutnak majd.

Máté áprilisban lett 3 éves. Járt ugyan bölcsődébe 2 és fél éves korától kezdve, de inkább töltötte itthon a „tanév” nagy részét, mint közösségben, zömmel a sok elkapott betegség miatt. Közösségbe kerülése előtt viszont sosem esett ágynak, így a gyermekorvos nyugtatott, „normális”, ha az első időszakban mindenen átesik. A bölcsődében még nem igazán vannak foglalkozások, viszont abban segít a gyermeknek, hogy egy, az óvodához nagyon hasonló napirend kialakuljon.

Az óvoda már teljesen más lesz. Nagyobb létszámú csoportok, napközbeni foglalkozások, és nagyobb önállóságot igénylő tevékenységek. Picit félek is a kezdéstől, a kisfiam elég nehezen oldódik fel egy új környezetben, viszont, ha ez sikerül, nagyon megszereti az adott dolgot, úgyhogy ha beilleszkedik, nem lesz gond. Nagyon jó természete van Máténak, szinte mindenben partner, ha egy hozzá közel álló gyermek/felnőtt megkéri őt valamire, szívesen segít vagy teljesíti azt.

Az egyedüli dolog, amitől lehet, hogy tartanom kell, az az agresszivitás a többi gyerkőc részéről. Máté ugyanis nem igazán találkozott még ilyen jellegű viselkedéssel, ha volt is ilyen akár a játszótéren vagy a bölcsődében, ő mindig kihátrált, nem igazán védte meg magát. Úgyhogy erre a képességre még szert kell tennie, remélem ügyesen helyt áll ebben, én igyekszem őt segíteni.

Mi, szülők, már a korábbi óvodai szülői értekezleten kaptunk egy listát, mit kell majd beszerezni a gyermek számára, az óvodakezdésre. Ezeket ide is leírnám, hátha valamelyik szülő épp nem találja meg otthon  

Bár intézményenként a lista eltérő lehet, nálunk ezeket kérték:

Tisztasági csomag: szalvéta, folyékony szappan, wc papír, zsebkendő;

Egyéb: 2 db óvódai lepedő, vastag ceruza (háromszög alakú), színtelen gyurma, 3 db ecset, 20 db félfamentes rajzlap, tempera (6 színű), 20 db hurkapálcika, színes papír.

Egyik délután apa vigyázott Mátéra így fel is kerekedtem, hogy beszerezzem a fenti lista valamennyi darabját. Hipermarketbe mentem, mondván, ott mindent egy helyen meg tudok vásárolni, gyorsan végzek. Listámmal a kezemben, azonnal megtaláltam az általam keresett részleget, ugyanis szinte a bejárathoz vannak halmozva a tanévkezdéshez szükséges hozzávalók. Én persze, naivan azt hittem, hogy 1 perc alatt összeszedem a kellékeket. Na nem igazán így történt.

Állok a hosszú, dugig pakolt sorok között tanácstalanul, és próbálom kikeresni, milyen eszközökre van szükségem. Vegyük például az ecsetet. Csak ebben a boltban vagy 10 féle megtalálható belőle, az én papíromon viszont csak annyi szerepelt, hogy „3 db”, de az, hogy milyen vastag, milyen márka etc., már nem. Szóval vettem két félét is, de ugyanígy jártam a ceruzákkal is. Ilyenkor döbbenek rá, hogy milyen régen voltam már óvódás/iskolás, és mennyire nem emlékszem már, hogy mi miket használtunk anno. Sebaj, ebben az évben belerázódok én is, jövőre már simán fog menni az aktuális kellékek megvásárlása.

Máté egyébként már nagyon várja az ovi indulását, szinte mindennap beszélünk róla, sokat kérdezi, hogyan telnek majd a napok ebben a közösségben. Az esti lefekvést kell majd még egy picit előrébb hozunk, régebben már 8 órakor aludt esténként, de a nyári szünet ideje alatt ez kitolódott 9-fél 10-ig, így ezt próbáljuk minden nappal egy picit előbbre hozni. A szobatisztasági problémánk is többé-kevésbé megoldódott, már csak éjszakánként csorog be a pisi, de nappalra teljesen megbízhatóan szobatiszta lett a kisfiam.

Szóval nagy változás előtt állunk, de mégis nagyon várjuk az évkezdést. Szobatisztaság letudva, tisztasági csomag beszerezve; Óvoda, mi készen állunk! :)

O.K.G.

 

Hozzászólások