Nincs többé cumi!

Máté születése előtt rengeteg babaholmit vásároltam, az alapvetőeken kívül, számos kiegészítőt is. A megvett termékek között nagyjából 5 féle cumi volt (különböző méretben és színben), valamint 4 cumisüveg is, hogy mindig mindenből legyen pót, ha az előzővel bármi „történik” (nem találjuk, nincs elmosva etc.). Máté 4 hónapos koráig használt cumit, majd egyik pillanatról a másikra nem kellett neki. Nem tudtam az okát, szimplán már nem fogadta el. Örültem is meg nem is ennek a történésnek, ugyanis cumival nagyon szépen megnyugodott, ha más praktika nem működött.
 

Ébren töltött éjszakák

Utána csak a cumisüveg maradt, a tápszert nyilván abból itta, később pedig már teát is adtam neki belőle, „cumipótló cumi” lett számára. Olyannyira, hogy csak úgy tudott elaludni, hogy teát ivott belőle. Napközben is sokszor kérte a cumisüveget, pedig már szépen tudott poharat is használni.
 
Idővel oda jutottunk, hogy éjjel is többször felébredt, kérte a cumisüvegét. Sokszor emiatt háromszor-négyszer is ébredt éjjelente. Ilyenkor mindig ugyanaz volt a menet, a megtöltött cumit minden alkalommal vihettük be neki. Reggelre természetesen az egész ágy úszott a pisitől, nem győztem mosni. Gyerkőcük miatt, hozzánk hasonlóan sűrűn ébredő szülők el tudják képzelni, milyen állapotban voltunk Apával 3 és fél év éjszakázás után.
 
Érthető, hogy ennyi idő után nagyon belefáradtunk a rengeteg ébredésbe, folyamatosan kialvatlanok voltunk és emellett a férjemnek le kellett dolgoznia napi 12-16 órát.  Azt sem tudtuk megoldani, hogy csak én ébredjek Mátéhoz (vagy felváltva), mivel olyan hangerővel kérte az innivalót, hogy szinte még a szomszédok is felébredtek.
 

Kellett valami megoldás

Elkeseredésükben segítséget kértünk a gyermekorvosunktól, adjon valami tanácsot, hogyan tudnánk véget vetni az éjszakázásnak, hisz a gyereknek sem jó, hogy sosem tudja kialudni magát rendesen.
 
A doktornő azt javasolta, hogy tea („édes lötty”) helyett inkább vizet kínáljunk neki a cumisüvegben, mondván azért majd nem éri meg felkelni. Logikus ötlet, megpróbáltuk, de sajnos nem vált be. Amint megízlelte, hogy nem a megszokott teát kapja, óriáshiszti kerekedett belőle – és mindezt hajnali 3-kor.

Végül felhagytunk a próbálkozással, úgy voltunk vele, hogy talán majd egyszer magától leszokik róla. Ezt követően ismét eltelt néhány nem alvós hónap, akkor már végleg megelégeltem az egészet.
 
Egyik nap az összes cumisüvegét összepakoltam, és eltettem a szekrénybe. Mikor Máté az oviból hazaért, természetesen elsőként cumit kért. Elmagyaráztam neki, hogy a cumi kibabáknak való, ő pedig már okos nagyfiú. Tudtam, hogy ezzel a magyarázattal nem elégszik majd meg, ezért hozzátettem, hogy a kukás bácsi elvitte.


Bevált a módszerünk

Volt ám ellenkezés, sírás, miegyéb, de tartanom kellett magam az elképzeléshez, tényleg kinőtte már ezt a korszakot. Első este nehezen aludt el nélküle, éjjel viszont csak egyszer ébredt, akkor adtam neki vizet pohárból, majd szépen visszaaludt. Másnap már könnyebben elaludt és nem is ébredt fel egész éjjel. Ennek már két hete. Két hete újra alszunk éjszakánként, szinte egyszersem ébredt fel azóta. Este fél 9 körül elalszik és reggel fél 7-ig csönd van. Azóta talán háromszor említette, hogy hiányoznak a cumijai, de már egy ideje eszébe sem jut.

Nagyon örülök neki, hogy kitartottam és nem adtam vissza neki az elején, kérése ellenére sem (nem mondom, hogy könnyű volt ellenállni a követelésének).Azóta természetesen sokkal kiegyensúlyozottabb a kisfiam, és végre mi is megtudtuk, milyen is kipihent szülőnek lenni.
 
 
 
Oszlánszky-Kiss Gabriella

Hozzászólások