Minipolisz - Megnéztük milyen az élet kicsiben

A hétköznapok rohanásának közepette, nagyjából csütörtök magasságában elkezd bennem megfogalmazódni a gondolat, mit is csináljunk hétvégén a családommal. A program választásánál általában törekszem olyat választani, aminél azt érezhetem, hasznos volt a kisfiam számára, és mi is jól érzetük magunkat. Ahogy azt már sokszor említettem, Budapest számos kikapcsolódási lehetőséget kínál a kisgyermekes családok számára. Most viszont, hogy beköszöntött az ősz, a kültéri programok váratnak magukra tavaszig.

Múlt héten, böngészés közben eszembe jutott a Minipolisz nevű kiállítás, régóta motoszkál bennem a gondolat, hogy ki kellene próbálni, a honlapjukon 3-12 éves korig ajánlják, ez Máté 3 és fél évével épp jó választásnak tűnik.

Szombati napon kerekedtünk fel (hétfőn és kedden zárva tartanak), reggeli után indultunk. Ide most tömegközlekedéssel érkeztünk, nagyon jól megközelíthető helyen van (a Deák Ferenc tértől 100 méterre, a Király utcában található, a Central Passage épületének bejáratánál kell felmenni lépcsőn az első emeletre).

A pénztárnál, a belépő vásárlásakor a kabátokat le tudtuk adni, ez ingyenes szolgáltatás, de lehetőség van zárható szekrény bérlésére is. Hétvégén a belépőjegy ára gyermeknek 2290.-, a kísérőjegy 990.-, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyermek) 5490.-, egy éves korig a belépés ingyenes. (Hétköznapokon azonban ettől olcsóbban tudunk bejutni.)

A jegy mellé kaptunk egy kártyát, amin az összes felkereshető részleg megtalálható. Minden helyszínen van személyzet, akik az adott helyen lyukasztanak egyet ezen a kártyán, ha mindet végigjárta a gyermek, a kijáratnál található szerencsekeréken pörgethet egyet, ajándékért cserébe.
 

Sok ember kis helyen…

Már a megérkezésünkkor láttam, hogy elég sokan vannak, de gondoltam, hogy ez majd úgyis eloszlik kiállítás alapterületén. Pici csalódás volt, hogy nem egészen így történt. Minden „városrésznél” több gyermek volt, mint amennyit elbírt volna az adott részleg.
 
A minipolisz egy város, kicsiben felépítve, található itt bank, kertészet, üzletek, pizzéria, fodrászat és még sorolhatnám. Minden tehát, ami a „felnőtt” élet szerves része. Ezt építették fel kicsiben, az ide érkező gyermek kvázi eljátszhatja milyen felnőttnek lenni, a szülei bőrébe bújhat egy nap erejéig. Ezt viszont egy 3 és fél éves gyerek még nem érti, neki még nem megy annyira a szerepjátszás, mint mondjuk egy nála 5 évvel idősebbnek.
 
A belső elrendezés egyébként jól átlátható, sok féle lehetőséget kínál. Mi rögtön a kiállított rendőrmotornál kezdtünk, Máténak nagy kedvence volt. Erre fel lehet ülni, bukósisakot is lehet próbálni.
 
Rögtön mellette megnéztük, milyen egy börtöncella, illetve milyen lehet vizet locsolni, „tüzet oltani” tűzoltóként (nekünk ez volt a személyes kedvencünk).

A helyszínek jól felszereltek

A szépségszalon részleg jól felszerelt, több fordásszék is van, parókákkal, hajszárítókkal, csatokkal, egyszóval minden kellékkel, ami egy fodrász szalonhoz hozzátartozik. Sorra látogattuk minden kiállított helyszínt, Máté vásárolt a Dm-ben, ahol a kiválasztott terméket a kasszaszalagra pakolás után, saját maga húzhatta le a pénztárban ülve.
 
Itt természetesen nem értette, hogyan működik a termékek leolvasása, mit, miért kell megnyomni az érintőképernyőn. Ahogy azt sem tudta hova tenni, hogy a kicsi Aldiban, miért vette ki a „néni” (a személyzet tagja) a „8-nál több tojást” a kosárból, és tette vissza a helyére. (Itt annyi a magyarázat, hogy maximum 8 terméket vásárolhatnak a gyerekek.)

A hátsó részen van egy felállított utcakép, úttal, gyalogosátkelővel, benzinkúttal, működő közlekedési lámpákkal. Ennél a helyszínnél több féle járművet is ki lehet próbálni, van itt futóbicikli, pótkerekes bicikli, kismotor (itt biztosítanak bukósisakot is a résztvevőknek). Egy adott pályán haladva lehet kipróbálni ezeket.


A kisfiam szerette a járműveket

Máténak ez nagyon tetszett, imád motorozni. Nekem viszont kevésbé, mivel a 8-10 éves gyerekek is felültek a 3 éveseknek szánt futóbiciklire és „megvadulva” hajtottak a kicsik között, ezzel veszélyeztetve azok testi épségét (a szüleiket sehol sem láttam). Az ottani felügyelő hölgy próbálta őket kordában tartani, hol több, hol kevesebb sikerrel. Ennek ellenére itt elég sokat időztünk.

Azt hiszem Máté még kicsi a Minipoliszhoz. Kicsi ahhoz, hogy híreket olvasson egy súgógépről a felállított tv stúdióban, és ahhoz is, hogy postást játszva leveleket kézbesítsen.
 
Nagyjából másfél órát maradtunk, távozáskor megpörgettük a szerencsekereket, ami után egy Minipoliszos kitűzőt kaptunk. (Több féle ajándékot is lehet pörgetni.)

Máté egyébként élvezte az ottlétet, de nyilván nem úgy/annyira, ahogy egy nagyobb, 10-12 éves gyermek. Elmotorozott, tüzet oltott, szaladgált.
 
A Minipolisz összességében egy nagyon jó ötlet, többé-kevésbé jól megvalósítva, a korosztályajánlást azonban picit módosítanám. Véleményem szerint egy 5 éven aluli gyermek nem tudja kihasználni a kiállítás által kínált lehetőségeket.
Ha mégis ezt a programot választjuk, annyit tudok javasolni, hogy hétköznap próbálják meglátogatni a Minipoliszt, talán akkor kevesebben vannak és a kisebbek is jobban tudnak érvényesülni.
 
 
 
Minipolisz
Cím: 1061, Budapest, Király u. 8-10. I. emelet, Central Passage
Telefonszám: 06 30 584 66 26
http://www.minipolisz.hu
 
 
Oszlánszky-Kiss Gabriella

Hozzászólások