Kipróbáltuk - Játszóházak Budapesten

A játszóházakat mindig is jó dolognak tartottam, fedett, zárt területen sokféle játék, különböző mozgásformák kipróbálása, még rossz idő esetén is kiváló lehetőséget biztosít a gyerekek energiájának levezetésére, valamennyi korosztály számára.

Aki járt már egynél több játszóházban, az tudja, hogy nagyjából mindegyik egyforma, már ami a játékokat illeti. Szinte mindenhol megtalálható trambulin, ugrálóvár, labirintosok, kipróbálható járművek, csúszdák, építő játékok és még sorolhatnám.  Eltérés általában a minőségben, tisztaságban, a játszóház alapterületének méretében van.

A nyári szünet ideje alatt lehetőségünk nyílt több budapesti játszóházba is ellátogatni a kisfiammal, ezek közül hármat emelnék ki, melyek a leginkább tetszettek nekünk. (Természetesen ezeken kívül még számos játszóház található a fővárosban.)
 
Mind a három játszóház d.e. 10 órakor nyit, számunkra azért is fontos ez, mert Máté délutáni alvására még haza tudunk érni. Előtte nyilván még ebédel és utána lehet pihenni, tehát általában nagyjából délig tartózkodtunk, két óra hosszát. Elég is neki, nagyon elfárad, mire ez az idő letelik.
 
Egy 3 és fél éves kisfiú szemszögéből tudom véleményezni ezeket a játszóházakat, természetesen korosztálya válogatja, melyik gyermeknek, melyik a legmegfelelőbb.


Elsőként a Kalandpark nevű játszóházban jártunk

 

Ez a játszóház 2004 óta, 700 m2-en várja a kikapcsolódni vágyó gyerekeket és szüleiket. Autóval érkezőknek parkolási lehetőség van pláza mélygarázsában, felszíni beállás esetén a játszóház 3 óra ingyenes parkolást biztosít.
Érkezéskor a gyermek cipője ellenében kapunk szekrénykulcsot, ahová bezárhatjuk az értékeinket. A játszóház területén különféle járművek megtalálhatóak (motorok, futóbiciklik, kisautók), mindemellett kiállításra került egy régi Polski Fiat is, amelybe szintén beülhetnek a kicsik, ez Máténak külön tetszett.

Az egyik részen található kiskonyha, építőkockák, lányos-fiús játékok egyaránt, valamint kukacos mászóalagút és kisházikó is. A fiam kedvence a labdamedence, ahová egy piros csúszdán lehet lejutni. A labirintusrendszeren keresztül eljutunk egy narancssárga óriáscsúszdához is, itt én nem engedtem egyedül csúszni Mátét, még kicsinek gondolom hozzá, viszont az ölembe ülve nagyon élvezte.
 
 
A játszóház területén van étterem, lehet meleg ételt fogyasztani, üdítőt vásárolni, mi 2 órát voltunk csak itt, így ezt mi nem vettük igénybe. Szombaton délelőtt jártunk náluk, és még így sem voltak olyan sokan, hogy ne férjünk el, aminek nagyon örültünk. (Jártunk már olyan játszóházban is, ahol „csúcsidőben” a nagyobb gyerekek a játék hevében fellökték a kicsiket.)
 
A játszóház egyébként vállalja különböző rendezvények lebonyolítását is, ezekről részletesen a honlapjukon lehet tájékozódni (például születésnapok lebonyolítása). A mellékhelyiségek tiszták, rendezettek, a játékok jó minőségűek, nem kopottak.
Összességeben Máténak, és nekünk is tetszett a Kalandpark Játszóház.

Kalandpark Játszóház – Lurdy Ház
Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán u. 12-14.
www.lurdyjatszohaz.hu
 

Következett a Mókaland Játszóház

 

A Mókaland játszóházat több kisgyerekes ismerősünk is ajánlotta, ide egy szombat délután érkeztünk, Máté ébredését követően. Parkolás közvetlenül a játszóház előtt biztosított, bőven van hely, még szombaton is találtunk viszonylag közel a bejárathoz.
Itt is (hasonlóan a többi játszóházhoz) lehetőség van kulccsal zárható szekrénybe tenni az értékeinket. Belépve láthatjuk, hogy ez a játszóház több emeleten kínál kikapcsolódási lehetőséget. Az alsó szinten több részleget különítenek el, az egyik egészen pici kortól használható, itt kisebb méretű csúszdák vannak labdamedencével, valamint egy kisebb ugrálóvár. A másik részlegen játékok, babakonyha várja a gyerekeket.

Labirintusrendszeren keresztül fel lehet jutni egész magasra, Máté egyedül végigment rajta, úgyhogy ez már 3 éves kortól is használható anélkül, hogy a szülőnek másznia kellene utána. Természetesen folyamatosan szemmel követtük a gyereket, és leérkezésekor vártuk, több csúszdán is le lehet jutni az alsó szintre.

Feljebb érve találunk egy nagyobb méretű focipályát is, számos labdával és kapukkal. Természetesen itt is a labdamedence volt a Máté kedvenc elfoglaltsága, de szerettük a labirintusrendszert is. Az emeleten találhatóak a mellékhelyiségek, kulturált, tiszta az egész környezet. Egyáltalán nem voltak sokan, minden játékot ki tudtunk próbálni, a személyzet segítőkész, kedves volt.

Itt is van étkezési lehetőség, amit kiemelnék, hogy az étkezési diéták figyelembe vételével is készülnek ételek, például a laktóz- és gluténmentes étrend. Nagyon szerettük a Mókalandot, számunkra egyetlen negatívum, hogy a lakóhelyünktől egy picit messze van, de ennek ellenére ide biztosan visszatérünk még.
 
Mókaland Játszóház - Home Center Üzletközpont
Cím: 1173 Budapest, Pesti út 237
www.mokalandjatszohaz.hu
 

Végül a Sugár Játszóházba látogattunk el

 

Lakóhelyünkhöz ez a mintegy 700 m2-es játszóház van legközelebb, de valamiért ez volt az első alkalom, hogy ellátogattunk ide. Sajnálom, hogy nem voltunk korábban, ugyanis számunkra az egyik legjobb játszóház, amiben jártunk eddig. (Parkolás a pláza parkolójában lehetséges.)

Érkezéskor személyi okmány ellenében kapunk szekrénykulcsot, az újonnan érkezőknek ki kell tölteni egy regisztrációs lapot, néhány adat megadásával. Ezután indulhat a játék. A játszóház közepén egy több csúszdás mászóka van, valamint több labinrintusrendszer.

Az egyik oldalon egy egész nagy méretű focipálya is helyet kapott, a másik oldalon elkülönítve van egy külön játszótér a kisebb korosztály számára, számos műanyag házikóval, kisebb csúszdákkal, hintákkal. Külön tetszett, hogy ezen a részen a földön vastag szivacsok lettek lerakva, hogy a kicsik még véletlenül se üssék meg magukat.

Máté személyes kedvence a rengeteg kismotorból, rollerből álló járműpark volt. A gyerekeknek biztosítanak hozzá egy pályát is, amelyen a körbe-körbe járhatják a játszóházat, az általuk választott járművel. Tényleg a legkisebb korosztálytól kezdve, itt mindenki megtalálja a gyermekének leginkább megfelelő játékokat.
 
Sugár Játszóház - Sugár Üzletközpont
Cím: 1148 Budapest, Örs vezér tér 24.
www.sugarjatszohaz.hu
 
Mindhárom játszóház természetesen tömegközlekedéssel is elérhető, ezekről a megadott honlapokon tudnak a szülők tájékozódni, illetve az belépési díjakról valamint az általuk szervezett programokról is. Összességében tehát mind a 3 játszóház kellemes élmény volt, az elfáradás és a jókedv garantált. A jövőben valószínűleg még többet próbálunk majd ki, remélem hasonlóan jó élményekkel térünk majd haza.
 
 
Oszlánszky-Kiss Gabriella

Hozzászólások

  • Szia, a Mókaland játszóház az az amit régen Mókaszigetnek hívtak? Ha igen, azt tudod, hogy változott e valami a berendezésben, vagy csak új nevet kapott?
    wagnersaz
    wagnersaz