Így szerettük meg az óvódát

Lassacskán őszbe fordult az idő, hamarosan az október is véget ér. Számos dolog történt nálunk az elmúlt hetekben, többek között az óvodáról is újabb tapasztalatokat gyűjtöttünk. Letelt a tanév 6. hete is, azt hiszem mostanra nekünk is sikerült felvenni a hétköznapok ritmusát. Korábbi bejegyzésemben említettem már, hogy nem ment zökkenőmentesen az óvodai beszoktatás (és azt követő egy-két hét), a kisfiam nehezen fogadta el, hogy mostantól az idő nagyrészét az oviban, nélkülem tölti.
 

Gördülékeny hétköznapok

Végül azonban, minden jól alakult, megszerette, megszerettük az óvodát. Minden nap reggel 8-ra megyünk és uzsonna után, fél 4-kor hozom el. Érkezéskor már viszonylag simán megy az elválás, és a bent töltött idő is játékkal telik. Az óvónénik nagyon dicsérik, együttműködő, szófogadó, jóétvágyú gyerek.

Egészen furcsa számomra, hogy egy új közösséghez (is) tartozunk. Az ovi előtt voltunk Mi, ketten Mátéval (munka után Apával kiegészülve), illetve a szűk család időközönként, de most más is vigyáz rá, és más dolgok is bekerültek a hétköznapjainkba. Nagyon jó óvónőket kaptunk, odafigyelnek minden gyerekre, empatikusan, szeretettel közelednek hozzájuk, és hozzánk is, szülőkhöz.

Mindennap, amikor elhozom Mátét, részletesen elmondják, miből, mennyit evett, mennyit aludt (még azt is megjegyzik, hánykor szenderedett el), kivel és mivel játszott az adott napon.
 
Nagyon értékelem, hogy ennyire nyitottak, maximális együttműködéssel fordulnak felénk. Próbálják bevonni az egész családot az ovis dolgokba, szerveztek például zöldégfaragó délutánt, ahol minden szülő a gyermekével együtt készíthetett zöldégbábokat, faraghatott tököt, répát, egyebeket.
 
 
A 4. héten sor került egy buszos kirándulásra is, melyre külön járattal vitték a kicsiket, amit nagyon élveztek egytől-egyig. Máté csillogó szemekkel újságolta, milyen nagy is volt az a busz, amivel mentek a Vadasparkba.
 
A csoportba járó gyerekek is többnyire aranyosak, nem volt számottevő nézeteltérés, aminek nagyon örülök. Úgyhogy azt kell mondanom, nagyon jó tapasztalataink vannak az óvodával kapcsolatban. 
 

Túl vagyunk az első betegségeken

Talán két dolgot tudok felhozni negatívumnak, amik be-beárnyékolják a pozitív benyomásainkat, ezek viszont már az egyéni problémánk, független az óvódától. Az egyik az, hogy Máté 2 hete újra bepisil alvás közben. Először csak az oviban „produkálta” a délutáni szundinál, és heti egyszer. Most már viszont itthon is, minden alvásnál, és éjszaka is becsurog. Valószínűleg az, hogy ovis lett, a kezdeti nehézségek, illetve az új közeg okozza/okozhatja nála. Legalábbis nagyon bízom benne, hogy ez van a háttérben, és abban is, hogy hamar „elmúlik”.


A második negatívum, Máté sűrű betegeskedése. Az ovi 6. hete ért véget, ebből már két és fél hetet volt itthon. A bölcsődés tapasztalatainkból kiindulva, már előre tartottam tőle, mikor esik először ágynak. Mindig és szinte kizárólagosan ugyanaz a baja ilyenkor, arcüreggyulladás. Már a bölcsiben is ez volt, folyamatosan szívni kellett az orrát, majd felülfertőződött neki, ágynak esett.
 
Persze, kapott antibiotikumot, ilyen-olyan orrsprayt, voltunk fül-orr-gégészeten, van melegíthető párnás sapkánk, minden orvos által felírt kütyüt, gyógyszert beszereztünk már. Minden alkalommal kikezeljük, de nem telik bele 2 hét és kezdjük elölről. Ma viszont megkaptuk egy, már sokadik megkérdezett orvos véleményét is a dologról.

Máté arcürege picit „zeg-zugosabb” az átlagosnál, ezért nem tudjuk teljesen kiüríteni, így fertőződhet be újra meg újra. Az orrszívó amellett, hogy nagyon jó találmány, mégsem annyira hatékony, mintha a gyerek kifújná az orrát, teljesen kitisztítva ezzel a járatokat.
 
Egy szó, mint száz, addig, ameddig Máté nem tudja elég erősen kifújni az orrát, sajnos ezzel a problémával fogunk szembesülni. Természetesen igyekszünk neki tanítani, hogyan csinálja, egyelőre nem megy olyan jól.  A lényeg, hogy közelebb kerültünk a megoldáshoz és van remény, hogy ne esünk bele újra és újra ebbe a betegségbe.
 
Összességében tehát, Máté nagyon megszerette az ovit, az óvónéniket, és már egy igazi kis baráttal is büszkélkedhet.
 
 
 
Oszlánszky-Kiss Gabriella

Hozzászólások