Hurrá, nyaralunk!

 

Hamarosan itt a nyár, egyre többször merül fel bennük a kérdés; menjünk-e nyaralni a picivel. Ha a hosszabb nyári kikapcsolódás mellett döntünk utódunkkal, érdemes előtte mindenképp tájékozódni számos dologgal kapcsolatban. Miket érdemes magunkkal vinni az útra, mennyire gyerekbarát, a gyerekbarát szálloda illetve mit csináljunk rossz idő esetén. 

 

Hogyan válasszunk úticélt?

Elsőként talán érdemes megemlíteni, hova is utazzunk, milyen hosszúságú utat tehetünk meg a gyermekkel. Az én fiam például másfél óránál többet képtelen megülni az autóban, igaz nem is elvárható tőle ennyi idősen (3 éves). Más anyuka viszont arról mesél, hogy az ő gyereke kibírta az utat Erdélyig – másfél évesen. Minden gyerek más és más, igyekezzünk tehát az ő igényeikhez mérten úticélt választani.  

Ha hosszabb útra indulunk, iktassunk be rövidebb-hosszabb pihenőket, szálljunk ki az autóból, mozogjunk egy kicsit. Vigyük magunkkal a pici kedvenc játékait, enni és innivalót. Sokat segíthet, ha az egyik szülő a gyermek mellé ül az autóban, mesét olvas fel, könyveket lapozgat, így könnyítve a hosszabb utazást. 

Kép forrása: www.motherandbaby.co.uk.

 

Milyen szállást foglaljunk?

A gyermekbarát szállodák számos lehetőséget kínálnak, sok plusz szolgáltatással kiegészítve, melyek tényleg segítségünkre lehetnek. Játszószoba, babaágy, gyermekfelügyelet, játékok, babakocsi– csak néhány példa a sok közül. Ma már országszerte számos szálloda kínál hasonló lehetőségeket a gyermekkel érkezőknek. Ha mégsem ilyen jellegű szállást választunk, próbáljunk olyan helyre menni, ahol a közelben lehetőség van gyermekprogramokra, illetve játszóterek, parkok elérésére. 

 

Külföldi kikapcsolódás

Ha a határon túli nyaralás mellett döntünk, minden esetben tájékozódjunk hónapokkal indulás előtt az adott országban előforduló, lehetséges megbetegedésekkel kapcsolatban. Konzultáljunk a háziorvosunkkal, milyen oltásokra lehet szükség egy adott régióban. Ügyeljünk az ételek frissességére, válogassuk meg, milyen étteremben költjük el az ebédünket. Félig átsült, nyers ételek okozhatnak hasmenéses megbetegedéseket. Ha helyi zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk, gondoskodjunk azok megfelelő megtisztításáról. 

Irány a víz!

Vízpartra indulás előtt próbáljuk a lehető legmagasabb faktorszámú napvédő készítményt a táskába csomagolni, hisz a kicsik bőre fokozottan érzékeny az ilyen jellegű behatásokra. (Minimum 30-as faktorszámút válasszunk.) A nap folyamán többször is kenjünk be a gyermeket, ha lehetőség van rá, vásároljunk vízálló terméket. (Itt fontos megjegyezni, hogy minden pancsolás után ismételjük a bekenést, vízálló naptej esetén is, ugyanis veszít hatékonyságából). Egy könnyű, nyári sapka/kalap legyen a kisded fején, amennyiben vízbe készülünk, adjunk rá egy szellősebb pólót is, megóvva őt a napszúrástól, napégéstől. Ügyeljünk rá, hogy 10 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ilyenkor kevesebb, mint 10 perc is elég a megégéshez!

Fontos a folyadékpótlás

A nagy melegben fokozottan ügyeljünk a gyermek folyadékbevitelére, ilyenkor többször kínáljuk vízzel, teával a nap folyamán. Bíztassuk a magasabb folyadék tartalmú gyümölcsök fogyasztására, ilyen lehet például a görögdinnye (8 hónapos kórtól ajánlott). 

Kép forrása: www.motherandbaby.co.uk.

 

Legyen nálunk gyógyszer

A nyaralás megkezdése előtt készítsünk össze egy gyógyszeres táskát, mely mindig kéznél van. Sérülések esetén sebtapasz, kötszer, fertőtlenítőszerek, illetve a további megbetegedések kezelésére lázcsillapító, hasmenés, hányás elleni készítmények, rovarcsípést, napégést enyhítő kenőcsök.

Rossz idő esetén

Ha mégsem úgy alakul az időjárás, ahogyan szerettük volna, kellemes kikapcsolódást nyújthatnak a nagyobb élményfürdők, melyek többsége már egészen pici kortól várja a gyerekeket. Ha nem esik az eső, de még sincs strandidő, tehetünk egy sétát valamelyik állatkertben, vagy felülhetünk egy kisvasútra.

 

Nem kis feladat gyermekkel útra kelni, ám ha kellően körültekintőek vagyunk, kellemes időtöltésben lesz részünk.

Hozzászólások