A jó mesekönyv nyomában

Előbb-utóbb minden gyermek eljut abba az életkorba, hogy elkezdi szeretni, ha (főként) elalvás előtt apa vagy anya mesél neki. Egyértelműen nem lehet meghatározni melyik gyerkőcnél, mikor jön el az az időszak, hogy végig tud hallgatni egy történetet, anélkül, hogy ellapozna az adott oldalról, vagy végigmocorogná az egészet.

A gyermekek születésüktől kezdve találkoznak mesékkel, énekekkel, mondókákkal. Amikor a fiam megszületett, az első altatások egyikén döbbentem rá, szinte az összes, gyermekkoromból ismert dalocskát elfejtettem már. Akkor még nem vettem új könyveket, korainak tartottam, először interneten olvasgattam újra a régi énekeket, illetve a saját gyermekkori könyveimet lapozgattam át újra.

 

Sokszor okozott/okoz gondot az alvás

Máté soha nem tartozott jól alvó gyerekek közé. Illetve, de; élete első 6 hónapjában. Onnantól kezdve, minden éjjel többször ébredt. Abban az időszakban kezdett el kúszni-mászni, valamit akkor bújt ki az első foga is, így ezeknek a tényezőknek tulajdonítottam a rossz éjszakákat. A helyzet az eltelt 3 éve ellenére is változatlan; azóta is ébred éjjelente, de már csak azért szól, hogy szomjas, ilyenkor iszik és szunyókál tovább.

Régebben az elalvásainál rövidebb történeteket meséltem neki fejből, ezek nagyon szépen elaltatták őt. Ma már könyvből olvasok neki hosszabb meséket, azonban egy valamihez pici kora óta ragaszkodik; bármilyen mese is legyen aznap este, József Attila Altatóját minden esetben el kell neki mondani. Már 3 éve, minden szundi előtt.

 

Felkapta a fejét, ha elkezdtem hangosan olvasni

Mátét már nagyon korán elkezdték érdekelni a könyvek, egész pici korától kezdve lapozgattam neki sokfélét, ő pedig tágra nyílt szemekkel nézte őket. Gyorsan megtanulta egy-egy könyv ábráit, a maga kis szavaival vissza is adta őket. Ahogy cseperedett, úgy haladtunk előre ezen az úton, mindig komolyabb és komolyabb könyveket vásároltam neki. Néhány elmondás után, tökéletesen mondta vissza a mondókákat, verseket, bármennyit megtaníthattam neki. A mai napig hibátlanul emlékszik az elhangzott szavakra.

Hosszabb történeteket azonban (nagyjából) két és fél éves koráig nem tudott végighallgatni. Mindig ellapozott, mocorgott, belebeszélt a mondandómba. Tisztában voltam vele, hogy még kicsi hozzá, így egészen rövid történetekkel kezdtünk, sok képpel kiegészítve. Akkor keménylapos, kis alakú, pár oldalas könyvek jöhettek szóba, majd szépen fokozatosan hosszabb és hosszabb sztorikat tudtam neki olvasni.

Kezdetben csak a délutáni elalvásnál olvastam neki, az első hosszabb mese, amire végig figyelt, az Aludj el szépen Bendegúz című volt, talán ezzel az irománnyal tudtunk elindulni a meseolvasás útján, majd sorban jöttek a klasszikusok, a Bogyó és Babóca kötetek, Mosó Masa Mosodája, etc.

Ezeket is hamar megunta, újabb és újabb történeteket kért. 2 hónappal ezelőtt jött a felismerés, hogy az összes meséjén túl vagyunk már, ideje lenne újítani.

 

Kéne egy jó mesekönyv

Korábban, amíg kicsi volt, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, annak, melyik író, melyik könyvét vegyem meg neki, vagy, hogy melyik mondókát tanuljuk meg épp, olyat vettem, amilyen még nem volt neki. Most, hogy már 3 és fél éves nagyfiú, nagyon fontos lett a tartalom, a mese üzenete, a könyv képi világa, hogy tanuljon az egyes történetekből.

Egyik délután nyakamba vettem a várost, hogy megkeressem Máté korának leginkább megfelelő irományt. Na, de mitől is lesz „jó” egy mesekönyv?!

Az én elvárásaim a következők voltak: ne „egymesés” könyv legyen, tartalmazzon legalább 10 különbözőt, ne legyen egy 3 éves gyermek számára ijesztő, akár a mondanivaló akár az illusztráció (gondolok itt például a Grimm mesékre), legyen egy ekkora gyermek számára érthető, valamint legyen egyszerű cselekményekkel teli.

Elveszve a könyvek között

Megmondom őszintén, nem számítottam akkora gyermekkönyv felhozatalra, mint amekkora ma az itthoni könyvpiacon létezik. Egy könyváruház boltjában kezdtem, a gyerekirodalom szinte a bejáratnál található. Van itt minden, mi szem s szájnak ingere, szülő legyen a talpán, aki képes ebből a rengeteg féle irományból kiválasztani a számára megfelelőt. Nem számoltam hány fajtába lapoztam bele, csak azt vettem észre, hogy már negyed órája álldogálok a sorok között és még mindig nem találtam meg a megfelelőt.

Rengeteg olyan könyv van, ami egyetlen mesét tartalmaz, számtalan képpel kiegészítve. A legtöbb piciknek szóló kötet általában egy-egy élethelyzethez segít alkalmazkodni (pl. óvódás leszek, elköltözünk, vagy hogyan mossunk fogat).

Azonban én most klasszikus mesekönyvet kerestem, hasonlóakat, mint amik az én gyerekkoromban is voltak. Számtalan népmese gyűjtemény volt a polcokon, de megítélésem szerint, ahhoz az én gyerekem még kicsi.

Hosszas keresgélés után, végül 3 db könyvet választottam ki:

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék (Móra könyvkiadó 2016) (Ára: 2699.-)

Ez a könyv számomra különösen kedves, hiszen felidézi a gyermekkori emlékeimet, ebből nekem is meséltek anno a felmenőim. Ma már szülőként olvasok belőle a fiamnak, most, egy hét „használat” után, azt kell mondanom, jó döntés volt a megvásárlása. Számos kifejező. kedves rajz és történet megtalálható benne, Máténak szinte minden este ebből kell mesélni lefekvés előtt.

 

Izmindi Katalin : 365 Állatmese (Roland könyvkiadó) (Ára: 3990.-)

Pontosan olyan könyvet kerestem, mint a Roland Kiadó 365 mese c. kiadványa. Sok-sok mesével, képpel mutatja be a gyerkőcöknek az erdei állatok világát, ahol hasonlóan zajlik az élet, mint a kicsik világában. Iskolába járnak, főznek, bújócskáznak és sokat játszanak. Napról-napra más és más, igazán tanulságos történetet olvashatunk a kis állatok életéről. Számomra ez a könyv az igazi favorit, délutánonként mindig erre alszik el a kisfiam.
 

 

Esti mesék gyerekeknek (Cash könyvkiadó) (Ára 1399.-)

Ebben a könyvben 10 történetet találunk, ezek közül többet is hallottam már gyerekkoromban (Mint például kesztyű c. mese). Azért szereztem be ezt is a többi mellé, hogy legyen egy olyan mesekönyvünk is, amely un. klasszikusabb, régi meséket tartalmaz. Máté ezeket is nagyon szereti, sok, nagy képpel illusztrálták.


 

 

Eme 3 kötettel gazdagodtunk tehát az elmúlt időszakban. Természetesen nem állunk meg ennyinél, továbbra is bőszen járom majd a könyvesboltokat, folytatódik tehát a jó mesekönyvek keresése.  

O.K.G.

 

Hozzászólások