6+1 dolog, ami megváltozik, ha gyereked lesz

 

Amikor a gyermekem világra jött, egyszerre úgy éreztem, minden a helyére került, értelmet nyert az életem. Közhelyesen hangzik, sokszor olvasni hasonló megfogalmazásokat, mégis nagyon találó, nagyon igaz. Egy baba eljövetele emellett megannyi változást is hoz a hétköznapokba.

1. Nem ébresztőórára kelsz

Babád érkezése után nem lesz szükséged egy ideig arra, hogy felhúzd az ébresztőd. Ha beáll a napi ritmusotok, biztos lehetsz benne, hogy ő mindig ugyanabban az időpontban fog kelni/kelteni, minden hajnalban/reggel. Ha idővel változik is ez az időpont, Te egy ideig magadtól is felkelsz majd, csak hogy ellenőrizd minden rendben van-e vele. 

 

2. A legkisebb lakberendező

A konyhában a fűszerek mellé tápszeres dobozok, bébiételek kerülnek, a dohányzóasztal helyét átveszi a járóka. A szőnyegen mindenféle játékok hevernek majd, amikre előszeretettel lépsz rá csendes éjszakákon, amikor a kicsi alszik. A konnektorokba védőket teszel, ahogyan a bútorok sarkaira is. Hűtő-sütő-fiókzár, és egy jó időre mindent feljebb kell pakolni (könyvek, cd-k, elektronikai berendezések). A virágokat is száműzni kell otthonunkból, ha nem akarjuk, hogy a baba, annak földjét egye meg vacsorára. A szekrények mélyére kerülnek a nagybecsben tartott vázák, kiegészítők. 

 

3. Megváltozik a szabadidő fogalma

Gyermekvállalás előtt a szabadság egyet jelentett a kettesben töltött, szerelmes hétvégékkel. Mozi a barátokkal, kiruccanás a Balatonra, filmezős estek. Aztán a szabadidő egyszerre átalakul. Szabadidő akkor lesz, ha a gyerek alszik, vagy a mamánál tölti a hétvégét. Kikapcsolódást a játszótér, játszóház, babaúszás, biciklizések, kirándulások (…stb.) jelentik majd. 

 

4. Örökké valóság az elindulás

Korábban, ha le kellett ugrani a boltba csak felkaptunk egy kabátot és már lehetett is kilépni az ajtón. Ha gyermeked lesz, ez a művelet, „komoly tervezést” igényel. Evés, ivás indulás előtt, tisztába tenni, babacuccokat, kedvenc játékokat összepakolni, anyának, apának gyors öltözés, miközben a gyerek tuti összekeni magát valamivel (kisebb anyatejes „bukások”, megtalált, majd kiöntött hintőpor, popsikrém arcra kenése stb). Így mire mindenki elkészül, a legkisebbet lehet majd újra átöltöztetni. 

 

5. Más kerül a táskádba

A legtöbb női táska tartalma a következő: szájfény, tükör, zsebkendő, pipere holmik. Ha anya leszel, ezek a dolgok szépen fokozatosan kikerülnek a táskádból, majd helyüket átveszik a nedves törlőkendő, popsikrém, cumisüveg, cumilánc, kedvenc játék, váltóruha, pelenka.

 

6. Átalakulnak az étkezési szokások

Amikor kisgyerek érkezik a családba, lerövidülnek a reggelik, ebédek, vacsorák időtartamai. Rájössz, hogy egy ételsort 5 perc alatt is el lehet fogyasztani, és mindezt úgy, hogy percenként felállsz az asztaltól.  A baba állandó figyelmet, törődést igényel, így nem jut idő hosszabb pihenőkre.

 

+1 Nehezebb utazni

Ilyenkor tűnik majd fel, mennyivel nehézkesebb használni a tömegközlekedést. A nagyvárosok által nyújtott lehetőségek zöme nem akadálymentes, nem gyermekbarát. Babakocsival metróra szállni felér egy tortúrával. A metrómegállóknál zömmel nincs lift, illetve semmilyen segítség a kisgyermekesekkel utazóknak. A buszokon nem túl gyakran adják át az ülőhelyet, és ha nem alacsonypadlós érkezik, szintén bajban vagyunk. 

 

Szólj hozzá a Facebookon, vagy írj az info@csakbaba.hu - ra!

O.K.G.

Hozzászólások