Bio kárpittisztítás - Csakbaba.hu olvasói vélemény

Sziasztok, szeretném megosztani veletek egy számunkra, babás szülőknek fontos tapasztalatomat.

Biztos Ti is ismeritek az érzést, hogy szeretnétek a csöppséget mindentől megóvni, egészséges, tiszta környezetben tudni.

Ezért – persze ha van erőnk és aludtunk legalább pár órát éjszaka- elmosogatjuk és fertőtlenítjük a baba dolgait, portalanítunk és porszívózunk, néha még egy kis fertőtlenítőszeres felmosásra is van időnk.

Számomra az igazi leckét az adta fel amikor Laciéktól (ő a sógorom) megörököltünk néhány dolgot, mint a kiságy, a matrac és a kisszőnyeg.

Nem látszott piszkosnak , meg hát tudjátok, még is csak rokonok, de azért azt terveztem, hogy a baba érkezése előtt kitisztíttatom, hiszen annyi rémtörténet kering holmi poratkáról meg allergizáló vegyszerről a neten. Tiszta para…

tovább

Tavasz, már nagyon vártalak!

Hosszú volt az idei tél. Hosszú, hideg, sötét és borongós. A leghidegebb évszakot, amiért gyermekként oda voltam, felnőttként már nem annyira szeretem.
Hónapokig egy örökkévalóságig tart az elindulás otthonról, a felöltözés kész kálvária, a magamra halmozott ruhákban pedig úgy mozgok, akár egy Michelin baba.
tovább

5 dolog, amit a gyermekem által tanultam meg

Gyermekünk megszületésével nekünk, szülőknek is új élet kezdődik, megváltozunk, formálódunk, más helyzetekkel találkozunk, sokkal több érzelmet érzünk, (optimális esetben) sokkal boldogabbak leszünk.

A kisfiam érkezése mindent megváltoztatott, rengeteg dolgot értékeltem át az évek során, és azt hiszem, kijelenthetem, hogy jobb ember vált belőlem általa. Összeszedtem néhány konkrét példát, miket is tanulhattam meg eddig.

tovább

Mese az oroszlánról - a kisfiam első színházi élménye

Régen, mikor Máté kisebb volt, számtalanszor belecsúsztam abba a hibába, hogy a korát meghaladó programokat szerveztem neki, amiket akkor még nem igazán élvezett, vagy nem úgy sült el a dolog, ahogy én előre elképzeltem.

Így, hogy nem sokára betölti a 4. életévét, már sokkal több programot szeret, mint régebben, picit kinyílt a világ számára.

tovább

Játék a táblagépen vagy fogócska a parkban?

A minap, az egyik csöndesebb estémen volt szerencsém belenézni egy mai fiatalokról és azok szokásairól szóló filmbe.

Röviden annyi volt a történet, mennyire vált mára digitálissá a világ(uk), mennyire kell tartaniuk a lépést az újdonságokkal, hogy le ne maradjanak társaiktól, illetve arról, hogy sokszor a közösségi oldalakon kapott „lájkok” számától lesz valaki jó fej, vagy azok hiányától lesz kevésbé a társaság középpontja.

 

tovább

Műszakáll, szemkötő, csillogó szemek - egy nap, amikor a kisfiam kalóz lehetett

Máté nagyon izgatott lett, mikor először szóba hoztam az ovis farsangot, azonnal szeretett volna valamilyen jelmezt magának.

Bár először nem volt letisztult elképzelése, mint a legtöbb gyermeknél, nála is szinte percenként változott a véleménye a kedvenc ruhát illetően. Én nem erőltettem karaktereket, teljes egészében rábíztam a döntést.

tovább

Anya, már az almát is megeszem!

Néhány évvel ezelőtt, tapasztalatlan szülőként a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekben szinte mindig „szakirodalomhoz” fordultam segítségért.

Ha valamiben elakadtam,  átböngésztem a fejlődési táblázatokat, konzultáltam védőnővel, gyermekorvossal, hogy különböző életkorokban, hol „kell” tartania a gyerkőcnek, napi alvásidő mennyiségében, és persze az elfogyasztott ételek mennyiségében, összetételében, minőségében.

tovább

Anyaként is lehetek nő?

Örök dilemma számomra, elég jó anya lehetek-e amellett, hogy a kisfiam nélkül töltök időt, kikapcsolódhatok-e, anélkül, hogy ne rajta járna minden gondolatom, helyesen cselekszem-e, ha néha magamara is gondolok.

Valószínűleg ezek a gondolatok minden szülőben felmerültek nemegyszer, de azt hiszem, egy idő után kialakul az igény, hogy a felnőtt programot szervezzen magának, picit kiszakadjon a gyerekes hétköznapokból.

tovább

Változások egy kisfiú életében – Az óvoda, mint jellemformáló tényező

A kisfiam születését követően viszonylag sok időre volt szükségem, hogy belerázódjak a gyermeknevelésbe, a teljesen más életformába, hogy kialakuljon (pontosan) merre tartok, milyen elvek mentén nevelem a gyermekem, mi lenne számára a legjobb.

Sokáig tele voltam kétségekkel (persze mind a mai napig), vajon jól csinálom-e, elég időt fordítok-e Mátéra, eleget tanítok-e meg neki, megállja-e majd a helyét közösségben, másokhoz és napirendhez alkalmazkodva.

tovább

Minden gyermek jónak születik

Minden szülőnek vannak bevált (vagy kevésbé bevált) gyermeknevelési módszerei/tippjei, minden szülő maga alakítja ki az évek során, hogyan tud leghatékonyabban szót érteni a gyermekével.

Én már a kisfiam születése előtt elhatároztam például, hogy testi fenyítést sosem fogok alkalmazni vele szemben, bármit is tesz. Már akkor tudtam, hogy mindig következetesen ragaszkodni fogok ehhez, bármennyire is kihoz majd a sodromból.

tovább

Így váltam lányból anyává

Mikor „elindul” egy bejegyzés témájának ötlete a fejemben, hetekig rakom össze sorokat, fürdés közben, lefekvés előtt, a mosogatás ideje alatt, a nap szinte minden szakában hozzá teszek egy-egy gondolatot, képzeletben.

Saját benyomások és lassan 4 év szülői tapasztalat inspirálta ezt a bejegyzést, mely egy ideje már érik bennem, és amit most meg is osztanék Veletek, Édesanyákkal.

tovább

Amikor Anya (is) beteg

Ha a gyermekünk közösségbe kerül, vagy már van nagyobb testvér a családban, aki jár oda, szinte elkerülhetetlen, hogy a kisebbek ne gyűjtsék be a legtöbb gyermekbetegséget, főleg a bekerülést követő időszakban.

Általában megússzuk köhögéssel, orrfolyással, pici lázzal a betegeskedéseket, de így is minden 3. hétre jut valami nyavalya.

tovább

Szilveszter – Anya módra

Szilveszter. A szó, ami kivétel nélkül a féktelen bulikat, a jó hangulatú estéket, a boldog baráti társaságokat, a véget nem érő nevetéseket és a hangos zenét juttatja eszembe.

A szó, ami régen nekem is (nagyjából) ezeket jelentette, és a nap, ami nekem már 4 éve mégsem ezekről szól.

tovább

Miért baj, ha nem értek egyet más anyákkal?

Anyaként folyamatosan szerzett tapasztalataink révén kialakul bennünk minden gyermekneveléssel kapcsolatos témáról a határozott véleményünk.

Elképzeléseink által, éles határvonal választhat el minket a többi anyukától, ha valamiben különbözik a gondolkodásunk a másikétól.

Pedig nem biztos, hogy egy másik szülő elképzelési rosszak (rosszabbak) lennének, hiszen mindannyian mások vagyunk, ahogyan minden gyermek is más.

tovább

Ajándékozz időt karácsonyra!

November óta karácsonyi dekorációban pompázó bevásárlóközpontok, villogó, „vegyél még többet” táblák/reklámok, rohanó, pánikszerűen mindent összevásároló emberek, tömeg a játékosztályokon, a boltokban.

Bárhová megyek a városban mindenhol ez a jelenség jön velem szembe, mindezt azért, hogy az emberek mindent (és még annál is többet) megvehessenek családtagjaiknak a szeretet ünnepére. Erről szólna a karácsony és az azt megelőző hetek?

tovább

Túl a bárányhimlőn

Most, hogy a kisfiam szeptember óta újra közösségbe jár, - ahol mindenféle járvány kering a levegőben - ismét többször volt beteg, 1 hónappal ezelőtt felütötte a fejét a bárányhimlő is.

Én, személy szerint nem oltattam be ellene, úgyhogy amikor kiírták az óvoda folyósójára, hogy elkezdődött, szinte vártam, hogy mikor csúszunk bele mi is.

Nem is kellett olyan sokat várni, az első megbetegedés után nagyjából 3 héttel meg is jelentek rajta az első piros pöttyök.

tovább

A SZÜLŐKNEK IS JÁR SZABADIDŐ?

Több kliensemmel való közös munkában tapasztalom, hogy sokaknál komoly bűntudattal jár, pusztán csak a gondolata is annak, hogy picit magukkal foglalkozzanak. Ez az érzés, akkor csúcsosodik ki leginkább, amikor családdá válnak. Azt látom a nőknél ez gyakoribb probléma, de egyáltalán nem ritka, hogy férfi érkezik hasonló problémával.

 

 
 
 
 
 
 
 
tovább

Hosszú téli délutánok - Mivel kössük le a gyerkőcöt?

Ahogy ősszel egyre rövidülnek a nappalok, délután már kevesebbet lehet a szabadban lenni, az óraátállítást követően pedig jóval kevesebb a napsütéses órák száma, egyre hűvösebb az idő.

Ilyenkor már a hétköznap délutánok nagy részében a családok inkább otthon vannak, na de mivel is lehet hasznosan tölteni a rendelkezésünkre álló időt?

Mindenkinek vannak bevált tippjei, mivel kösse le a gyermekei energiáit, én most a saját elfoglaltságainkat osztom meg Veletek. (Természetesen a kikapcsolódás jellege függ a gyerekek érdeklődési körétől és korától is.)

tovább

Apa csak egy van

Már elég korán körvonalazódott bennem, hogy felnőttként törekedni fogok rá, hogy a gyermekeimnek elég jó édesapja lehessen.

Nyilván ezt korántsem olyan könnyű kivitelezni, mint ezt a mondatot leírni. Nem könnyű olyan párt találni, akivel az élet megannyi területén kiegészítjük egymást és emellett látjuk a másikban a potenciális szülőt is.

tovább

Minipolisz - Megnéztük milyen az élet kicsiben

A hétköznapok rohanásának közepette, nagyjából csütörtök magasságában elkezd bennem megfogalmazódni a gondolat, mit is csináljunk hétvégén a családommal.

A program választásánál általában törekszem olyat választani, aminél azt érezhetem, hasznos volt a kisfiam számára, és mi is jól érzetük magunkat.

Ahogy azt már sokszor említettem, Budapest számos kikapcsolódási lehetőséget kínál a kisgyermekes családok számára. Most viszont, hogy beköszöntött az ősz, a kültéri programok váratnak magukra tavaszig.

tovább

Nincs többé cumi!

Máté születése előtt rengeteg babaholmit vásároltam, az alapvetőeken kívül, számos kiegészítőt is.

A megvett termékek között nagyjából 5 féle cumi kapott helyet (különböző méretben és színben), valamint 4 cumisüveg is, hogy mindig mindenből legyen pót, ha az előzővel bármi „történik”.

A kisfiam napközben sokszor kérte a cumisüvegét, pedig akkor már szépen tudott poharat is használni. Idővel oda jutottunk, hogy éjjel is többször felébredt inni. 

tovább

Így szerettük meg az óvódát

Lassacskán őszbe fordult az idő, hamarosan az október is véget ér.

Számos dolog történt nálunk az elmúlt hetekben, többek között az óvodáról is újabb tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Letelt a tanév 6. hete is, azt hiszem mostanra nekünk is sikerült felvenni a hétköznapok ritmusát.

tovább

Bármikor visszatérnék ide – Ilyen a Piczinke Póniudvar


A Normafa és környéke régóta szívem csücske. Nagyon szeretek ott sétálni (főleg koraősszel), vagy csak üldögélni egy padon. Épp onnan nem messze található az a hely is, ahol egy nagyon kellemes családi délelőttöt töltöttünk a minap.
 
A Piczinke Póniudvar olyan program, amilyet régóta kerestünk, és ahová végül barátok ajánlása révén jutottunk el.
tovább

Kipróbáltuk - Játszóházak Budapesten

A játszóházakat mindig is jó dolognak tartottam, fedett, zárt területen sokféle játék, különböző mozgásformák kipróbálása, még rossz idő esetén is kiváló lehetőséget biztosít a gyerekek energiájának levezetésére, valamennyi korosztály számára.

A nyári szünet ideje alatt lehetőségünk nyílt több budapesti játszóházba is ellátogatni a kisfiammal, ezek közül hármat emelnék ki, melyek a leginkább tetszettek nekünk.

 

tovább

Óvoda: első hét – beszokás

Minden tanköteles gyermek túl van a nyári szünet utáni időszakon, szeptember 5-én az én fiam is elkezdte az óvodát, túl vagyunk tehát az első 5 napon. Vegyes érzelmekkel teli volt ez a hét,  nem mondhatom, hogy minden simán ment.

Hogyan is mehetne simán? Nagyon nehéz időszak kezdődik, amikor a gyerek közösségbe kerül. Már a fogantatás időszakától kezdve részei vagyunk egymásnak, majd több (kinél mennyi) együtt töltött év után el kell engedni a gyermekünk kezét, rá kell bízni másra, ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem is mehet.

tovább

A jó mesekönyv nyomában

Előbb-utóbb minden gyermek eljut abba az életkorba, hogy elkezdi szeretni, ha (főként) elalvás előtt apa vagy anya mesél neki. Egyértelműen nem lehet meghatározni melyik gyerkőcnél, mikor jön el az az időszak, hogy végig tud hallgatni egy történetet, anélkül, hogy ellapozna az adott oldalról, vagy végigmocorogná az egészet.

tovább

Óvodás leszek én

Szeptember elsején véget ér a nyári szünet. A nagyobb gyerekek újra iskolapadba ülnek, a kisebbek óvódba mennek, az egészen picik pedig elkezdik/folytatják a bölcsődét.

Ha szeptemberre gondolok, mindig a saját tanévkezdéseim jutnak először eszembe. Bevillan egy emlék, ahogy sétálok az évnyitóra, bele-bele rúgok a már lehullott gesztenyékbe. A kezdetek kezdete óta, amióta közösségbe kerültem 3 évesen, szerettem annak részese lenni. Szerettem az óvónéniket, majd iskolába kerülvén a tanítóimat.

tovább

Itt jártunk ma : Nagykátai Gyógy- és Strandfürdő

Számomra kisgyerekként a nyári szünidő egyet jelentett a víz közelségével, a nagy, önfeledt pancsolásokkal. Minden évben voltunk nyaralni a Balatonnál a szüleimmel, ha oda épp nem jutottunk el, akkor valamelyik strand felé vettük az irányt. Ezek voltak a legfelhőtlenebb időszakok az életemben, így mindenképpen meg szerettem volna ismertetni ezt a kikapcsolódási formát a gyermekemmel.

tovább

Nyáriszünet, szabadság - lakásfelújítás

Lakás felújítást véghez vinni, ideális körülmények között sem könnyű. Sok kellemetlenséggel, kosszal, felfordulással jár. Az ember lánya sokszor hajlamos a nagyobb munkálatokat halasztani, ameddig csak lehet, hisz erre sosincs alkalmas időpont.

tovább

Nyaral a család

Így, lassan nyár derekán, mi is elmehettünk egy hétre a családommal nyaralni, tavaly 3 napra tudtunk csak elszabadulni, így hát nagyon örültünk, hogy idén végre már ennyi jutott. Az úti cél: Balaton, a résztvevők: egy 3 éves gyermek, valamint Apa és Anya.

tovább

A túlféltő szülő

A fogantatás pillanatától kezdve (túl)óvóm a kisfiam, születése óta pedig még inkább vigyázom a „lépteit”. Mindig a nyomában voltam (ma már tudatosan hagyom tapasztalni). Sok mindenben korlátoztam; „ne mássz fel oda, gyere le onnan, ne kapd be a koszos kezed”, és napestig sorolhatnám az ehhez hasonló féltő mondatokat. (Valahol olvastam erre egy jó, és véleményem szerint elég találó kifejezést „helikopterszülő”.)

tovább

Véget ért a bölcsődés időszakunk

Minden reggel, ébredés után megcsináltam az aznapi házimunka egy részét, majd irány a játszótér (rossz idő esetén játszóház), gyerekes családokkal találkozó, olykor nagyszülőkkel eltöltött délelőtt. Dél körül ebéd, délutáni alvás, majd megint játszótér, biciklizés, mozgás, bevásárlás, mikor mi.

tovább

Nyaralás gyerek nélkül

Örök dilemma számomra, hogy elmenjünk-e a férjemmel több napos, vagy akár egy hetes nyaralásra, a 3 éves gyermekünk nélkül. Amikor tapossuk a hétköznapokat, egyre nő a fáradtsági szintünk, vágyunk a pihenésre, vágyunk egymás társaságára, hogy egy kicsit kettesben lehessünk.

tovább

Mit egyen a baba? Hozzátáplálás: 4-12. hónap

A 4-6. hónap körüli időszakban megkezdődhet a baba hozzátáplálása. Kezdetben ez még csak az új ízekkel való megismertetés időszaka, pépesen adjuk a gyermeknek az ételt. Ahogy idősödik, egyre kevésbé kell majd aprítani számára az élelmiszereket.
A baba étrendjében lehetőség szerint próbáljuk kerülni a mesterséges színezéket, édesítőszert, cukrot, tartósítószert, aromát tartalmazó ételeket. Főzésnél minél kevesebb zsiradékot használjunk, és nap mint nap kínáljunk neki nyers zöldéget, gyümölcsöt. Az evést soha ne erőltessük, az anyatejes babáknak mindig szoptatás után kínáljuk az első falatokat.
A hozzátáplálást az adott zöldség/gyümölcs levével kezdjük. Egyszerre mindig csak egy új ízzel próbálkozzunk, és bízzuk rá, mennyit fogyaszt belőle. Ha baba gyarapszik, fejlődik, nem kell aggódnia a szülőnek, hogy megfelelő mennyiséget eszik-e gyermeke.

tovább

Meghíztam a terhesség alatt

Mindig is küzdöttem hol több, hol kevesebb súlyfelesleggel, már gyerekkorom óta jojózik a testsúlyom. Mikor terhes lettem, tudtam, hogy nem úszom meg a plusz kilók felszedését.

tovább

6+1 dolog, ami megváltozik, ha gyereked lesz

Amikor a gyermekem világra jött, egyszerre úgy éreztem, minden a helyére került, értelmet nyert az életem. Közhelyesen hangzik, sokszor olvasni hasonló megfogalmazásokat, mégis nagyon találó, nagyon igaz. Egy baba eljövetele emellett megannyi változást is hoz a hétköznapokba.

tovább

Ez már a dackorszak?

Kicsi gyerekkel elmenni nagyobb bevásárlásra, sokszor nem egyszerű feladat. Ha épp rossz kedve van, vagy mást szeretne csinálni, meg tudja nehezíteni a bolti körutat. Legtöbbször törekszem rá, hogy ne kelljen tömött boltokban sorban állnia, nem neki való program, én sem szerettem gyerekként. Viszont van úgy, hogy neki is jönnie kell, mert nem ér rá a nagyszülő például. Ilyenkor általában délutáni alvást követően indulunk el, hogy kipihent legyen....

tovább

Álmodj szépeket! – Mennyi a babák, gyermekek alvásigénye?

A babák, gyermekek idegrendszerének megfelelő mértékű fejlődésében igen nagy szerepet játszik az optimális mennyiségű alvás. Az újszülöttek például még napi 16-19 órát alszanak, és ahogy növekednek, ez a szám úgy csökken apránként. Mégis mennyi az adott életkornak megfelelő alvásigény?

tovább

A kisfiam bepisil a bölcsiben

Legutóbbi bejegyzésem ott hagytam abba, hogy Máté ügyesen pisil bilibe, nincs pelenka, szépen szól, ha menni kell, bárhol is legyünk. (A nagy dolgok elvégzése azonban még mindig nem zökkenőmentes). A héten hidegzuhanyként ért

tovább

Anya, de nekem kell pelenka!

Ismét eltelt egy nap. Az én nagy fiam immár 7. napja nem pisilt be napközben. Ha őszinte akarok lenni, elég döcögős út vezetett idáig.

Akárhányszor hallok a szobatisztaságról valamit, annyiszor összerándul a gyomrom. Van egy okos háromévesem, aki még mindig pelusos. Rengeteg tanácsot kaptam innen-onnan, hogyan csináljuk (zenélő bilivel, wc-szűkítővel, jutalom kinder tojással, „majd nyáron” felkiáltással stb.). Igaz a legtöbbször kapott tanács a „ne aggódj, majd jelzi a gyerek, ha készen áll rá” szöveg volt.

...

tovább

Megújul a csakbaba.hu blog kövess minket hétről hétre!

Az anyává válás minden nő életében a legszebb pillanat. Egy pillanat mely megváltoztat minket, és számunkra az egész világot. Az elején még nem is tudjuk, hogy mennyi „legszebb pillanat” lesz az együtt töltött évek alatt gyermekünkkel, gyermekeinkkel. Az elégedett mosolyok, érintések, kacagások, az első önálló léptek vagy az első átaludt éjszaka. Természetesen a hétköznapok sok nehézséggel is együtt járnak, mindezekkel együtt, ez a legszebb és legnehezebb hivatás, melyet egy nő kaphat az életében.

tovább

Hurrá, nyaralunk!

Hamarosan itt a nyár, egyre többször merül fel bennük a kérdés; menjünk-e nyaralni a picivel. Ha a hosszabb nyári kikapcsolódás mellett döntünk utódunkkal, érdemes előtte mindenképp tájékozódni számos dologgal kapcsolatban. Miket érdemes magunkkal vinni az útra, mennyire gyerekbarát, a gyerekbarát szálloda illetve mit csináljunk rossz idő esetén.

tovább

Néhány ötlet hogyan rendezd be a babaszobát olcsón, de mégis ízlésesen

Ha valami nagyon fontossal akarnám kezdeni, azt mondanám szeretettel. De ez alap, ez megvan már Benned, nem kell külön megemlíteni.

 

A babaszoba berendezésénél sokszor meghatározó az ember anyagi helyzete, most talán arra gondolsz, hogy nincs is a babádnak külön szobája. Azt gondoljuk ezek most nem releváns problémák. Egy picinek, aki Hozzád fog érkezni, az a fontos, hogy Te a közelében légy, érezze, hogy szeretik, hogy várták az érkezését. Nem fog körülnézni és számon kérni Rajtad, hogy miért csak egy kis srok jutott neki.

 

tovább

Áldott állapot - csoda, ami 40 hétig tart

E heti témánk a kismamaság. A mostani blog bejegyzés is erről szól.

A kismamaság egy olyan állapot, amelyet mindig valami misztikum leng körül. Aki még nem élte át, annak azért, aki pedig már átélte, annak azért.

Sokféleképpen hívjuk ezt a 9 hónapot. Terhes, áldott állapotban van, várandós, állapotos, pocakos, másállapotos és még sorolhatnánk…

tovább

Néhány tuti tipp a hatékonyabb eladáshoz a csakbaba.hu oldalon!

Ahhoz, hogy termékedet el tudd adni, fontos, hogy komolyan vedd a börzézést, és úgy tekints az asztalodra, mint, ha tényleg egy bababörzén lennél. A sikeres eladás kulcsa a tálalás, azaz, hogy a termékedet, asztalodat hogyan marketingeled. Egy bevásárló központban is abba a boltba mész be, ahol a kirakat vonzó, ami felkelti az érdeklődésedet. Erre manapság ágazatok épülnek, sokszor komoly tervezés előzi meg a kirakat berendezését, ahol az esztétikum és a design harmóniája alapvető.
Neked is hasonlóképpen kell látnod az asztalod itt az oldalunkon!

tovább

Csakbaba ajánló, avagy miért a csakbaba.hu a Te oldalad?

csakbabaÖrömmel üdvözlünk a csakbaba.hu oldalon, amit azért hoztunk létre, hogy betöltsük azt a nagy űrt, amit kismamaként és gyakorló szülőként magam is éreztem.

A csakbaba.hu egy olyan közösségi vásártér, börze, ahol már kismamaként megtalálhatod azt, amit keresel. De az oldal a kismamaság után sem ér véget, mert itt beszerezhetsz mindent, amire a kisbabádnak, később pedig a tipegődnek, ovisodnak szüksége lehet, ugyanakkor eladhatod azt, amire neked és a gyerkőceidnek már nincs.

tovább